Minden a matracokról

2021. október 23. 10:01 - Mega Matrac

Megoldás hátfájásra.

derekfajas.png

 

A GERINC POZÍCIÓJA MINDIG LEGYEN EGYENES

A gerinced megfelelő helyzete nagyban járul hozzá a derékfájás kiküszöböléséhez. Akkor választottad ki a jó matracot, ha a gerinced egyenesen helyezkedik el akkor is, amikor oldalt fekszel. Hozd el egy barátodat vagy családtagodat az üzletbe, és kérd meg, hogy ellenőrizze le a gerinced pozícióját oldaltfekvésnél, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor egy másik matracot érdemes választanod.  

Ha kétséged támad, ne habozz segítséget kérni a személyzet valamelyik tagjától! 

A MEGFELELŐ KEMÉNYSÉGŰ MATRACOT VÁLASZD 

Az izmok és az ízületek túl nagy nyomásnak vannak kitéve, ha a nem megfelelő keménységű matracot választod ki. Ez a probléma a túl puha matrac esetében jelenhet meg, de egyaránt a túl kemény matrac sem lesz a hátadra jó hatással.

A gerinced megfelelő alátámasztása nagyon lényeges szempont, viszont ez tényleg csak saját tapasztalataid során tudod kikísérletezni. Ha reggelenként kevesebb hátfájást tapasztalsz, akkor jó úton jársz. 

Egy másik egyszerű tesztelése a matracnak – amit akár az üzletben is elvégezhetsz – az az egyszerű háton fekvés. Kérd meg kísérőpartneredet, hogy csúsztassa be a kezét a hátad alsó részére, a derekad környékére. Ha ezt könnyen meg tudja tenni, akkor az ágy túl kemény. Viszont ez fordított esetben is igaz: ha túl nehezen sikerül begyúrnia a kezét a hátad alá, az ágy túl puha. Akkor megfelelő a keménysége a matracnak, ha körülbelül azonos szintű nyomás éri a kezet a matrac és a hát oldaláról is. 

Alapjáraton a testsúlyod és a tested formája határozza meg, hogy pontosan milyen szilárdságú matracra van szükséged. A leegyszerűsített szabály az, hogy minél nehezebb vagy, annál feszesebbnek kell lennie a matracnak is annak érdekében, hogy a megfelelő alátámasztást biztosítsa.

Szólj hozzá!
2021. október 21. 14:19 - Mega Matrac

A matracok története.

A matrac szó az arab nyelvből ered, matrahnak hívják a tradicionális arab fekvő és pihenőhelyet.
A matrah szó jelentése “dobja le”, vagy “a hely ahol valamit ledobtak” illetve “szőnyeg, párna”.
A keresztes lovagok révén került a kifejezés Európába.
Már a neolitikus időszakból is találtak kezdetleges ágyat és matracot.
A kártevők, rovarok elleni védekezésként a talaj szintjénél magasabb fekvőhelyet készítettek.
Az első matrac egy halom fű, levél, esetleg szalma lehetett a talajon, állatbőrrel letakarva.

a-matracok-tortenete-osember.jpg

Matracok az őskorban.

 

 

i.e. 3600: Ágyak készültek vízzel töltött kecskebőrből, Perzsiában.

i.e. 3400: Az ókori egyiptomiak az otthonaik sarkában felhalmozott pálma ágakon aludtak.

i.e. 200: Az ókori Rómában vászon zsákot töltöttek meg náddal, szénával vagy gyapjúval, a gazdagok megengedhették maguknak a toll tölteléket is.

15. század: A reneszánsz matracok borsóhéjjal, szalmával, vagy néha tollal voltak töltve, huzatuk bársony de népszerűek voltak a különböző brokátok is.

 

a-matracok-tortenete-reneszansz.jpg

Matracok a reneszánsz korban.

 

16. és 17. század: A doboz szerű ágykeretet töltötték meg szalmával. Ezekben az ágyakban ágyrács helyett még kötelet illetve drótot feszítettek ki az ágyoldalai közé.

18. század: A század elején a matracok alapanyaga pamut vagy gyapjú. A 18. század közepén kezdenek elterjedni a minőségi vászon vagy pamut alapanyagok de már megjelennek a több rétegű matracok is. A gombos, tűzött esetleg varrt huzatban helyet kaphatott a már ismert anyagok mellett a lószőr és a kókusz rost is.

19. század vége: A rugós matracok megjelenése, melyek rugalmasságátától az élet meghosszabbodását várták az emberek.

1926: Dunlop bevezetett egy technológiát, vulkanizált gumiból, latex habból készített matracot (innen a név Dunlopillo).

1930 : A táskarugós matracok és a kárpitozott ágyak megjelenése. Ekkor a mesterséges töltőanyagok használata általánossá vált.

1940-es évek: Légmatracokat kezdenek gyártani vulkanizált gumiból, amik szövet borítással látnak el. Ezt a módszert ma is megtaláljuk, hasonlóan készülnek a manapság divatos vendégágyak.

a-matracok-tortenete-legmatrac.jpg

Matrac gyártás.

 

1960: A modern vízágy bevezetése.

1970: A NASA feltalálja az anyagot, amely később úgy válik ismertté, mint memória hab. Az újonnan kifejlesztett technológia segítségével eljön a habszivacs matracok és párnák kora. Ez az eljárás lehetővé tette a gyárak számára hogy mindenki számára elérhető áron, széles kínálattal jelenhessenek meg a piacokon.

Memóriahabos matrac

a-matracok-tortenete-memoriahab.jpg

1992 : Fibrelux megalkotja a matracok egy új alapanyagát, a gumírozott kókuszrostot.

 

 

Címkék: matrac megamatrac
Szólj hozzá!
Minden a matracokról
süti beállítások módosítása